Zât-ı Hak’da mahremi irfan olan anlar bizi, İlm-i sırda bah-i bî-pâyân olan anlar bizi, Bu fenâ gülzârına bülbül olanlar anlamaz, Vech-i bâkî hüsnüne hayrân olan anlar bizi, Katre nice anlasın, umman olan anlar bizi,“Gel ey bir danecik gaib, gel ey bir danecik mevcut”
30 Kasım 2012 Cuma
29 Kasım 2012 Perşembe
Risale-i Nur
Risale-i Nur
İnsan, bütün hayvanlardan mümtaz ve müstesna olarak, acip ve lâtif bir mizaç ile yaratılmıştır. O mizaç yüzünden, insanda çeşit çeşit meyiller, arzular meydana gelmiştir. Meselâ, insan, en müntehap şeyleri ister, en güzel şeylere meyleder, ziynetli şeyleri arzu eder, insaniyete lâyık bir maişet ve bir şerefle yaşamak ister.
Şu meyillerin iktizası üzerine, yiyecek, giyecek ve sair hacetlerini istediği gibi, güzel bir şekilde tedarikinde çok san’atlara ihtiyacı vardır. O san’atlara vukufu olmadığından, ebnâ-yı cinsiyle teşrik-i mesai etmeye mecbur olur ki, herbirisi, semere-i sa’yiyle arkadaşına mübadele suretiyle yardımda bulunsun ve bu sayede ihtiyaçlarını tesviye edebilsinler.
Fakat insandaki kuvve-i şeheviye, kuvve-i gadabiye, kuvve-i akliye Sâni tarafından tahdit edilmediğinden ve insanın cüz-ü ihtiyarîsiyle terakkîsini temin etmek için bu kuvvetler başıboş bırakıldığından, muamelâtta zulüm ve tecavüzler vukua gelir. Bu tecavüzleri önlemek için, cemaat-i insaniye, çalışmalarının semerelerini mübadele etmekte adalete muhtaçtır.
Lâkin her ferdin aklı, adaleti idrakten âciz olduğundan, küllî bir akla ihtiyaç vardır ki, fertler, o küllî akıldan istifade etsinler. Öyle küllî bir akıl da ancak kanun şeklinde olur. Öyle bir kanun, ancak şeriattır. (İşaratü`l-İ`caz )
Bediüzzaman Said Nursî
28 Kasım 2012 Çarşamba
Hadis-i Şerifi..
.
Ebu Ümame (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Kim haksız olduğu bir münakaşayı terk ederse, kendisine cennetin kenarında bir ev kurulur. Haklı olduğu bir münakaşayı terkedene de cennetin ortasında bir ev kurulur. Kim de ahlakını güzelleştirirse, ona da cennetin en yüksek yerinde bir ev kurulur.”
26 Kasım 2012 Pazartesi
OKUMA SEVDASI
Allah (cc) indirdiği ilk ayetler Alak suresinin ilk beş ayeti okuma ile ilgilidir. 1.Oku O yaratan Rabbinin adıyla! 2.İnsanı bir kan pıhtısından yarattı! 3.Oku, O, cömenliğinin sonu olmayan Rabbindir! 4.Kalem ile yazmayı öğreten de. 5-O, insana bilmediği şeyleri öğretti.” Allah (cc) bu ayette sadece peygambere hitap etmemekte, tüm insanlara okumalarını söylemekte ve onlara okumanın önemini belirtmektedir. Allah (cc) bu ayette bize ilme ulaşmanın yolunu göstermektedir. Okuyarak insanlar ancak bilmediklerini öğrenip, topluma faydalı bir birey haline gelebilirler. Ama eğer o kişi okumaz ise cahil kalır, topluma ve kendisine zarardan başka bir şey getirmez. Hz. Ali (as) buyurdu ki:"bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" “Her türlü kötülük cehaletten doğar.” sözü okumanın önemini belirtiyor.. Kötülük, cehaletten doğduğu gibi, cehalette boş kalıp zamanını iyi değerlendirmeyip, kendini öğrenmeye vermemekten doğar. İnsanı cehaletten kurtaracak şey de ilimdir. Yine Hz. Ali (as) buyurdu ki: “İlim cehaleti yok eder ve asalet kazandırır. Peki ilmi okumadan kazanabilir miyiz? Tabiî ki hayır. İnsan çaba sarf etmeden emek vermeden ilme ulaşamaz. Her şeyin bir bedeli vardır. İlmin bedeli de okumak, çalışmaktır...
25 Kasım 2012 Pazar
ÖZÜNE İNMEK
SÖYLEYECEK ÇOK SÖZÜM VARDI
SANA VE YAŞAMA DAİR,
SÖYLEYEMEDİM!
LAL OLDU DİLLERİM.
SUSTUM!
ÖYLECE KALDIM!
VE SONRA
SÖYLEMLERİMİ HİÇ DÖNMEMEK ÜZERE !
SÖZÜMÜN ÖZÜ'NE GİZLEDİM,
VE
ANCAK GİZLENDİĞİ YERDE ÖZÜNE İNEBİLDİM ...
SÖZÜN ÖZÜNDE
Başkasının ayıbından bahsetmek istediğin zaman, kendi nefsinin ayıplerını hatırla.
(Hadis)
Cevahir var iken pul neye yarar, aczini bilmeyn kul neye yarar, herkes bir yol tutturmus gidiyor Mevlaya varmayan yol neye yarar.
İnsanın sözü hikmet, bakışı ibret ve susması ders olmalıdır
Geçmişi dert etmek, yeni dert edinmektir.
(Shakespear)
İslamiyet güneş gibidir üflemekle sönmez, gündüz gibidir göz yummakla gece olmaz. Gözünü kapayan yalnız kendine gece yapar...
Cennet cennet dedikleri , bir kaç köşkle bir kaç huri,isteyene ver onları. Bana seni gerek seni.
(Yunus Emre)
Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın.
(Victor Hugo)
Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım
başım göğe ererdi.
( İmam-ı Azam )
İstediğini söyleyen kişi, istemediğini işitir.
(Atasözü)
Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa orada güneş batıyor demektir.
(Çin Atasözü)
Olgun insan, güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceğini söyleyen insandır.
(Konfüçyus)
Cesaret insanı zafere,kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür.
(Yavuz Sultan Selim)
İnsanlar başaklara benzerler, içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.
(Montaigne)
Az düşünen çok konuşur.
(İsviçre Atasözü)
Hiçbir zaman çıktığın kapıyı hızla çarpma. Geri dönmek isteyebilirsin.
(Don Herold)
Silgi kullanmadan resim çizme sanatına hayat denilmektedir.
(John Christian)
En iyi nasihat; iyi örnek olmaktır.
( Malcolm X )
Bencillik dostluğun zehiridir.
(Balzac)
Insan dini kadar insandir, dünya yalandir, önemli olan tek gercek sey imandir, ona sigindiginda ruhunu huzur kaplar ve benligin daima mutlu kalir.
Said Nursi
Bu müthis düsmanlariniza karsizirhiniz, Kur’an tezgahinda yapilan takvadir.
Ve siperiniz, Resul-i Ekrem’in sünnet-i seniyyesidir. Ve silahiniz, istiaze ve
istigfar ve hifzi ilahiyyeye ilticadir.
Mevlana
Her gün bir yerden göçmek ne güzel...
Her gün bir yere konmak ne ala...
Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş...
Dünle beraber gitti cancağızım.
Ne kadar söz varsa düne ait,
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.
Mevlana
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)